Volkswagen heeft plannen voor een goedkope elektrische auto. De MEB Entry moet minder dan 20.000 euro gaan kosten.

Volkswagen wil 200.000 exemplaren van de MEB Entry gaan produceren. De plannen voor elektrische auto’s zullen volgende week worden besproken met de Raad van Toezicht van de autoproducent. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een ingewijde.

Tijdens die bijeenkomst staan ook vergaande samenwerkingen met accu-producent SK Innovation en Ford op de agenda. Volkswagen en Ford zouden samen willen optrekken bij de ontwikkeling van elektrische, zelfrijdende voertuigen.

Met een elektrische auto voor minder dan 20.000 euro zou Volkswagen een geduchte concurrent worden van Tesla. De goedkoopste uitvoering van de Tesla Model 3 kost op dit moment 45.000 dollar. Eerder beloofde Musk dat er een versie van de Model 3 komt, die 35.000 dollar gaat kosten. De Renault Zoe en de Nissan Leaf (2018)kosten beide inclusief accu rond 35.000 euro.

Fabrieken ombouwen

Volgens Reuters wil Volkswagen drie Duitse autofabrieken ombouwen om er in het vervolg elektrische auto’s van de band te laten rollen. Naast de MEB Entry werkt het bedrijf nog aan twee andere elektrische voertuigen: de ID Aero, die gemaakt moet worden in een fabriek waar nu de Volkswagen Passat wordt geproduceerd, en het busje ID Buzz. Die laatste moet geproduceerd gaan worden in Hannover, waar Volkswagen nu de Volkswagen T6 maakt.

De overstap van brandstofauto’s naar elektrische auto’s zal leiden tot banenverlies bij de autofabrieken, omdat het produceren van een elektrische auto sneller gaat. Daar staat wel weer nieuwe werkgelegenheid bij de producenten van grote accu’s tegenover.

Dieselverbod

De elektrische plannen van Volkswagen, dat in 2015 nog het middelpunt werd van een wereldwijd schandaal toen bleek dat het bedrijf sjoemelde met de uitstoot van zijn dieselvoertuigen, zijn niet los te zien van de druk die overheden op de autobranche uitoefenen om schoner te worden.

Zo willen de Europese milieuministers dat nieuwe auto’s vanaf 2030 35 procent minder CO2 uitstoten. Bij bestelwagens moet de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent omlaag.

Daarnaast gaan veel Duitse steden over tot een dieselverbod. Deze week nog bepaalde de rechter in Keulen dat er in Keulen en Bonn vanaf april volgend jaar een verbod geldt voor diesels die voor 2015 zijn gebouwd. Soortgelijke regels (gaan) gelden in onder meer Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Aken en Mainz.

Kijk ook: duurtest elektrische Hyundai Kona

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here