In januari 2019 bestaat Glamour 80 jaar. Dat is de maand dat de laatste editie van het maandblad in Amerika zal verschijnen. Ondanks een indrukwekkende betaalde oplage van 2,2 miljoen, trekt uitgever Condé Nast de stekker uit de papieren uitgave.

Glamour gaat z’n pijlen richten op een ‘digital first’ strategie. Begin dit jaar werd de Samantha Barry aangesteld als nieuwe hoofdredacteur. Zij heeft een digitale achtergrond als journalist, onder andere als ‘executive producer of social and emerging media’ bij CNN. In haar visie is het stoppen met print een logische. In een interview met The New York Times zegt ze: “Onze doelgroep begeeft zich online en daar zit ook onze groei.”

Teen Vogue en Seventeen stopten ook met print

Het is niet de eerste keer dat Glamour drastische veranderingen doorvoert in z’n strategie. Eind vorig jaar stopte Condé Nast al met de printuitgave voor Teen Vogue en verlaagde de frequentie voor bijna alle andere titels. Ook Hearst heeft aangegeven te stoppen met de publicatie van het blad Seventeen. In maart kondigde de Britse Glamour aan de frequentie te verlagen van 12 nummer naar twee nummers per jaar. De twee edities vallen samen met de modeseizoenen in maart (SS18) en september (AW18). Glamour gokt daarmee op een langere houdbaarheid van de printedities.

Print niet langer een actueel product

Het op een andere manier kijken naar print is een trend waar de Amerikaanse Glamour overigens ook naar kijkt. Want helemaal stoppen met print doen ze niet. Barry is van plan om gedurende het jaar specials te lanceren rondom bijzondere thema’s of gebeurtenissen, zoals hun ‘Women of the Year’verkiezing. In een interne memo binnen de redactie schreef ze: “We gaan naar print kijken, zoals onze doelgroep dat ook doet. Print is voor speciale gelegenheden, met speciale edities die ambitieus en weelderig zijn en een lange levensduur kennen.”

Glamour US: losse verkoop gehalveerd

De Amerikaanse printmarkt laat de afgelopen jaren, net als de Nederlandse markt, een dalende trend zien. In de afgelopen jaar verloor de gehele markt zo’n 3,5 miljard dollar. Van 10,5 miljard in 2008 tot 7 miljard in 2017. Glamour zag vooral z’n losse verkoop kelderen in de afgelopen jaren van 200.000 edities per maand in 2014 tot 100.000 in 2017. Condé Nast verloor in 2017 120 miljoen dollar, volgens The New York Post. Dit verlies ligt vooral in teruglopende advertentie-inkomsten bij de bladen. Aan de digitale kant kent Glamour een enorme groei. Sinds haar toetrede bij Glamour heeft Barry het digitale publiek met 12% vergroot tot 6,3 miljoen unieke bezoekers per maand. Ook op YouTube-abonnees stegen de abonnees met meer dan 110% tot ongeveer 1,6 miljoen.

Glamour in Nederland blijft gewoon in print

Glamour Nederland blijft gewoon in print verschijnen. Op de website meldt Glamour: “Glamour Nederland begrijpt dat de Amerikaanse Glamour heeft besloten te stoppen met haar printuitgave maar wil benadrukken dat dit absoluut NIETS met de Nederlandse versie van Glamour te maken heeft. Glamour Nederland heeft een stabiele oplage en zal in 2019 juist in een luxere printuitgave verschijnen. Het gaat beter dan ooit met Glamour in Nederland.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here