SUOMESSA on voinut lokakuusta asti hankkia puhelimen ja siihen liittymän kokonaan ilman fyysistä sim-korttia.

Käytännössä kyse on digitaalisesta sim-kortista. Se tarkoittaa, että laitteeseen ladataan sim-profiili verkon kautta sen sijaan, että siihen työnnetään sisään sim-kortti. Jotta tällainen e-sim toimii, sekä laitteen että operaattorin pitää tukea sitä.

Toistaiseksi Telia on Suomessa ainoa operaattori, jolla on myynnissä e-sim-liittymiä.

TULEVAISUUDESSA e-sim mahdollistanee muun muassa sen, että liittymien vaihtamisesta tulee nykyistä helpompaa, kun sen voi tehdä verkossa ilman, että tarvitsee tilata uusi sim-kortti postitse tai hakea se myymälästä.

Samalla erilaisten liittymien kirjo tullee kasvamaan, kun entistä useammat laitteet puettavasta teknologiasta lähtien ovat kytkettynä verkkoon, ja operaattorit kehittävät sitä varten erilaisia vaihtoehtoja.

Myös pienten laitteiden suunnittelu helpottuu, kun niihin ei tarvita sim-korttipaikkaa.

”Uudet käyttötavat ja pienet laitteet kaipaavat sähköistä simiä, mikä edistää niiden yleistymistä. Kilpailua tämä toki lisää, sillä sähköisellä simillä on entistä helpompi vaihtaa operaattoria”, ennakoi tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta.

E-sim-liittymät ovatkin ”suuren muutoksen pieni alku”, kuten Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen asian kiteyttää.

Mutta mikä on sim?

Sim on lyhenne sanoista subscriber identity module. Sim-kortti sisältää salatun yksilöllisen tunnisteen, jolla operaattori voi identifioida matkapuhelinverkko­liittymän tilaajan. Sim-kortissa on myös muun muassa tallennustilaa, ja sen käyttöä voi suojata pin-koodilla. Fyysisiä sim-kortteja on erikokoisia, joista pienin on 12,3 x 8,8 millimetrin kokoinen nano-sim.

SUOMESSA myytävistä puhelimista e-simiä tukevat tällä hetkellä vain Applen uudet x-mallin Iphonet, eli Iphone xs, Iphone xs max ja Iphone xr. Niissä on lisäksi paikka perinteiselle sim-kortille, joten laitteiden käyttö ei välttämättä vaadi e-sim-liittymää.

Jo aiemmin syyskuun lopussa Suomessa myyntiin tuli Samsung Galaxy Watch -älykello, jossa on e-sim eikä lainkaan perinteisestä sim-korttipaikkaa. E-simin ansiosta kellon verkkoyhteydet toimivat, vaikka se ei olisi yhteydessä siihen paritettuun puhelimeen tai wifissä.

E-simillä varustetulla älykellolla voi siis soittaa puheluita ja lähettää viestejä sekä vastaanottaa molempia kaikkialla, missä vain mobiiliverkko toimii. E-simin ansiosta älykelloon voi myös halutessaan kytkeä saman puhelinnumeron kuin puhelimeen.

Suomesta myytävistä tuotteista e-sim löytyy myös Applen 11 tuuman Ipad Prosta sekä 12,9 tuuman Ipad Pron uusimmasta versiosta.

ELISALLA on vastaavalla teknologialla toimivia niin sanottuja koneelta koneelle -laiteliittymiä muun muassa paikannuslaitteisiin, valvontakameroihin sekä sähkö- ja vesimittareihin, mutta sillä ei ole myynnissä erillisiä e-sim-liittymiä.

”Haluamme varmistaa päästä päähän toimivuuden ennen kaupallisempaa käyttöönottoa”, kertoo Elisan liittymäliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Jan Virkki.

Yhtiö ei ole vielä julkistanut arviota, milloin se rupeaa myymään e-sim-liittymiä.

Dna:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsanin mukaan yhtiö alkaa tarjota e-simiä, kun sitä tukevia laitteita alkaa ilmestyä enemmän markkinoille.

MYÖS Telian Vuorinen sanoo, että e-sim-liittymissä ollaan vasta aivan alkuvaiheessa. ”Laitteita ovat hankkineet toistaiseksi tekniset edelläkävijät.”

E-simin standardointi on ollut vireillä jo pitkään ja siitä vastaa alan kattojärjestö GSMA. Laitevalmistajista ja operaattoreista riippuen e-simin käyttöönotto etenee eri tahtiin eri puolilla maailmaa.

”Periaatteessa jos joku laitevalmistaja tuo Suomen markkinoille e-sim-laitteen, sen pitäisi lähteä toimimaan, kun tilaa siihen e-sim-liittymän. Mutta näin alkuvaiheessa teemme kyllä yhteistyötä laitevalmistajien kanssa ja testaamme ja varmistamme, että kaikki toimii”, Vuorinen kertoo.

Sen takia Vuorinen suosittelee, että kuluttajat varmistavat aina ensin, ovatko laitteen ja operaattorin e-sim-profiilit yhteensopivia. Telia myös ohjaa e-sim-liittymän ostajat vielä toistaiseksi aina myymälään tai asiakaspalveluun.

E-sim-liittymissä ei ole myöskään käytössä mobiilivarmennetta, jolla voi kirjautua matkapuhelimella esimerkiksi valtion, kuntien ja pankkien verkkopalveluihin. Ominaisuus tulee e-sim-liittymiin tulevaisuudessa.

”Tavoitteena on, että e-sim on aivan yksi yhteen tietoturvan ja kaiken muunkin kannalta kuin nykyiset sim-kortit. Ja niin se tulevaisuudessa onkin”, Vuorinen sanoo.

JOTKUT Vuorisen mainitsemista ”teknisistä edelläkävijöistä” ovat valittaneet sitä, että e-simin ilmestyminen Suomeen on kestänyt näin kauan.

Teliakin on tarjonnut e-sim-liittymiä Virossa ja Norjassa vuodesta 2016.

”Varsinkin isoilla laitevalmistajilla on omat aikataulunsa ja ne etenevät markkina-alue kerrallaan. Uudet ominaisuudet tulevat ensin käyttöön isoilla markkinoilla, eikä Suomi ole siinä ensimmäisten joukossa.”

Tästä syystä esimerkiksi Applen uusimmasta älykellosta, Apple Watch 4:stä ei ole Suomessa tarjolla e-sim-versiota, Vuorinen kertoo.

Kun on Suomen vuoro, laitevalmistajien ja operaattorien on tehtävä yhdessä kehitystyötä, jotta laitteet saadaan yhteensopiviksi ja toimimaan täällä.

TÄNÄ SYKSYNÄ e-sim-liittymät ovat joka tapauksessa tulleet Suomen markkinoille, yleistyvät varmasti jatkossa ja ovat oletettavasti vielä pitkään käytössä rinta rinnan fyysisten sim-korttien kanssa. Tulevaisuudessa e-sim on sitten mahdollisesti yleisin käytäntö.

”Kukaan ei vielä osaa sanoa, kuinka nopeasti ja millä tavalla tämä tästä kehittyy ja muuttuu massojen ilmiöksi”, Vuorinen pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here