Bilkamera er tillatt i de fleste europeiske land, og får med seg både trafikkulykker og innbrudd i bilen din. Det kan redde deg hvis du havner i en rettssak.

Å bli involvert i en trafikkulykke kan medføre store konsekvenser.  Bilist eller myk trafikant, skyldig eller uskyldig, innblandet eller bare et vitne: En trafikkulykke kan påføre deg både traumer og kanskje også økonomiske krav i hundretusenkronersklassen.

Skrekken er å ende opp med en konflikt eller i verste fall i retten. Historiene i rettssalen spriker ofte. Det er påstand mot påstand. Motparten din serverer historier du ikke kjenner deg igjen i.  Du er bombesikker på at du har rett, men saken blir likevel henlagt fordi hendelsesforløpet er vagt og ingen av partene har vitner.

Et bilkamera er et perfekt vitne som overbeviser retten, forsikringsselskapet og politiet. 

Stadig flere nettbutikker tilbyr nå bilkameraer til norske bilister. Kjært barn har mange navn: Enkelte kaller duppeditten for «dashcam», «dashboard camera» eller «dashboardkamera». Betegnelsen varierer, funksjonaliteten er den samme.

Et bilkamera er et uavhengig vitne som har tre hovedfunksjoner, ifølge fagbladet Elektronikkbransjen:

  1. Bilkameraet skaffer deg bevis i skyldspørsmål
  2. Bilkameraet fører til kortere og enklere saksbehandlingstid
  3. Bilkameraet avslører svindel

Alternativet kan være å engasjere en advokat og delta i en rettssak som fort kan koste deg hundretusenvis av kroner.

Stort utvalg, store prisforskjeller. Velg riktig bilkamera på nett.

En rask sjekk hos nettbutikkene Kjell & CompanyNetOnNet og Electia avslører at det finnes mange bilkameraer med ulike funksjoner og i ulike prisklasser. Vi har sett litt nærmere på hvilke funksjoner som er verdt å betale for:

Nødvendige basisfunksjoner

Vi stiller tre minimumskrav til moderne bilkameraer:

  1. Alle bilkameraene vi har sett på, skal ha loop-funksjon. Det betyr at kameraet kontinuerlig sletter de eldste bildene på minnekortet.
  2. Alle bilkameraer skal ha full-HD (1080p)-oppløsning.
  3. Et skikkelig bilkamera skal være utstyrt med en G-kraft-sensor. Vanligvis slettes det eldste opptaket på minnebrikken. G-kraft-sensoren registrerer om kameraet flytter betydelig på seg i en eller annen retning, for eksempel ved en kollisjon. Når G-kraft-sensoren utløses, markeres det aktuelle videoklippet. Dette beskyttes mot sletting, slik at du alltid har video fra denne «rystende» hendelsen.

Tre populære og rimelige bilkameraer:

Produktnavn Rollei CarDVR-71 SAS-CARCAM11 Rollei CarDVR-72
Oppløsning 720p 1080p 1080p
FPS 30 30 30
Maks minnekort 32 GB 32 GB 32 GB
Vidvinkel 106° 120° 120°
Pris 399,- 599,- 699,-
Kommentarer Ikke full HD

Alt du trenger, til en billig penge: Dette kameraet oppfyller alle minimumskravene over (loop-funksjon, 1080p-oppløsning og G-kraft-sensor) til 599,- kroner.

De bestselgende «folkekameraene»

Bilkameraer fra kjente produsenter med litt flere funksjoner. Det er disse kameraene de fleste kjøper til bilene sine.

Velger du ett av disse kameraene, får du gjerne følgende funksjoner:

Minnekort: De billigste bilkameraene har støtte for 32 GB minnekort, de dyrere støtter 128 GB. Du klarer deg med et 32 GB-minnekort, men vi anbefaler at du skaffer deg et bilkamera som støtter minnekort på 128 GB.

Antall bilder per sekund: De billigste bilkameraene har 25-30 bilder per sekund (FPS), mens de litt dyrere gjerne har 60 FPS. Høyere FPS er bedre, men 25 FPS holder lenge.

Parkeringsfunksjon: Et bilkamera stopper filmingen når bilen parkerer. Med parkeringsfunksjon filmer bilkameraet et klipp hver gang det oppdager bevegelse utenfor bilen. En fin detalj vi gjerne vil ha.

Tre bestselgere med litt flere funksjoner:

Produktnavn Motorola MDC100 Blackvue DR590-1CH Garmin Dash Cam 55
Oppløsning 1080p 1080p 1440p
FPS 25 60 60
Maks minnekort 32 128 64
Vidvinkel 120° 139° 106°
Pris 999,- 1499,- 1769,-
Kommentarer

Blackvue DR-590 er et kamera som dekker de aller fleste behov til under 1.500,- kroner.

Kjekt å ha: Bilkameraer for entusiasten

Bilkameraer i den øvre prisklassen har gjerne både GPS, Wi-Fi og flere kameraer.

GPS og Wi-Fi: I «entusiastklassen» finner du vanligvis bilkameraer med GPS og Wi-Fi. GPS-funksjonen stedfester videoen med posisjon og hastighet, mens Wi-Fi-funksjonen overfører data kontinuerlig til andre enheter, for eksempel en mobiltelefon. Wi-Fi-funksjonen krever at du har en 4G-router plassert i bilen.

Flere kameraer: De mest avanserte bilkameraene har faktisk to kameraer — ett som filmer forover og ett som filmer bakover. Dermed kan du dokumentere hva som skjer både foran og bak bilen.

Tre toppmodeller for entusiasten:

Produktnavn Blackvue DR590-2CH Blackvue DR750S-1CH Blackvue DR750S-2CH
Oppløsning 1080p 1080p 1080p
FPS 60 (30 bak) 60 60 (30 bak)
Maks minnekort 128 128 128
Vidvinkel 139° 139° 139°
Pris 2.299,- 2.990,- 3.259,-
Kommentarer To kameraer Wi-Fi Wi-Fi. To kameraer.

For entusiasten: Et bilkamera med plass til stort minnekort, Wi-Fi og GPS får du til 2.990,- kroner.

Bilkameraer som selges på nettet

Elektronikkjeden Kjell & Company har et godt utvalg av bilkameraer. Det rimeligste koster under 600 kroner.

NetOnNet har også kastet seg på bilkamera-trenden og fører bilkameraer fra 399 kroner helt opp til noen tusenlapper.

Den lille nettbutikken Electia har et godt bilkamera til rett under tusenlappen, Kehan C819. Dette består av kvalitetskomponenter fra Sony, og kan være et godt valg hvis du skal skaffe deg et bilkamera for første gang.

Datatilsynet: Bilkamera er greit – hvis sjåføren selv har bestemt at kameraet skal være der

Er bilkamera lov? Det er klare begrensninger for hva man kan publisere på nett. Derfor har Datatilsynet vært i tvil om bilkameraer bør være tillatt. Datatilsynet bryr seg imidlertid ikke om hva man filmer i sin egen bil. Det omfattes nemlig ikke av personopplysningsloven. Dette er vel og merke hvis det er sjåføren selv som har bestemt at kameraet skal plasseres i bilen. Dersom det eksempelvis er arbeidsgiveren til sjåføren som har plassert kameraet der, er Datatilsynet skeptiske.

Vitne og overvåkningskamera i samme boks

Du kan umulig holde øye med bilen hele tiden, men du kan avsløre langfingrede tyver med et bilkamera. Bilkameraet filmer også kontinuerlig når bilen er i fart, overvåker alt som skjer på veien og tar vare på de siste minuttene. Skjer det noe uventet, har du film i HD-kvalitet av hele hendelsen.

Bilkameraer er blitt latterlig rimelige, og investeringen på noen få hundrelapper kan fort betale seg hvis ulykken skulle være ute.

Kjell & Company anbefaler disse bilkameraene.

Forsikringsselskapene jubler

I det siste har det dukket opp en ny trend: Du har sikkert lest om saker med forbikjøringer og fartsovertredelser der retten bruker opptak fra bilkamera som bevis! Ja, nå er til og med forsikringsselskapet ditt så begeistret for bilkameraer at de gir deg rabatt på bilforsikringen din.

Politiet har tidligere vært betenkt til bilkameraer, fordi kameraet kan avlede riktig fokus i trafikken. Men politiet har ingen problemer med å  innrømme at opptak kan leveres og dermed bidra til å løse konflikter og saker i retten.

Ta det pent

Vi anbefaler alle å ta det med ro og bruke hodet i trafikken. Vær våken og opplagt, drikk nok vann, sjekk lufttrykket i bildekkene, hold deg unna mobiltelefonen når du sitter bak rattet og — ikke minst: Skaff deg et bilkamera.

Kjell & Company har kampanje på bilkameraer akkurat nå. Se tilbudene her.

Fotoboksvarsler — en annen måte å kjøre sikrere på

Er du opptatt av trafikksikkerhet, kan det også være smart å vurdere en fotoboksvarsler. Fotoboksene kommer ikke lenger som en overraskelse, og det blir slutt på å kjøre i rykk og napp i trafikken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here